Ahad, 22 September 2013

#Aktiviti 1- IWFF

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum w.b.t.

Akhirnya dapat juga pegang laptop. Alhamdulillah. Bermula jumaat lalu, saya memenuhi hari-hari saya dengan menghadiri program bersempena IWFF yang terdiri daripada workshop, forum, wathching, dan award ceremony. Terus-terang, saya hadir kerana attendance. Tetapi,persepsi itu berakhir tatkala masuk ke 'dunia yang asing itu dalam hidup saya'.

How to make short film? 
Suatu ketika dahulu, di awal belasan tahun, saya berjinak-jinak dengan dunia penulisan.  Sebentar sahaja. Kemudian story itu tidak berpenghujung. Mungkin, cuma di dorong pengaruh novelis, atau mungkin sahaja usikan keremajaan. Alhamdulillah, syarahan daripada Syed Zulkifli telah menyedarkan saya kenapa saat itu story saya tiada ending. Walaupun masih dalam usia yang muda, setidak-tidaknya story itu punya penamat. 

STORY= Protogonis + antagonis + dramatic core + dramatic action

Cuma point ini sahaja, saya sudah tengok kegelapan dunia penulisan saya yang lalu, dan harapan baru saya akan datang. 

3 Act Structures = act 1/starting/establish + act 2/middle/consultation + act 3/end/resolution

Saya sedikit tidak berminat untuk mengetahui pembikinan filem pendek, tetapi 3 act structures ni banyak membantu dalam penyiapan skrip. Apabila STORY sudah siap, struktur ini membantu kita untuk tidak LARI daripada tujuan asal kita menulis. Dalam bahasa yang mudah, biar mesej kita sampai kepada penonton.

Maaf kerana ketidakpandaian saya menghuraikan dan menjelaskan satu-satu elemen di atas, maka begini sahajalah hasil perkongsian saya. Mungkin, seandaianya ada peluang lagi mengikuti bengkel seumpama ini, saya pasti memberikan yang lebih terbaik. InshaAllah.

Hari yang tidak sampai sehari bersama mereka, membuatkan saya bangkit daripada dunia sambil lewa. Dunia pelajar itu sebenarnya bagaimana, usahanya di mana, minatnya di mana, lakunya apa, dan akalnya ke mana. Kerana saya yakin, setiap orang punya kelebihan tersendiri, bermakna saya juga punya. Syukran jazilan to my group... kalian adalah masyarakat pertama yang ku depani tanpa ragu. Semoga rahmat Allah sentiasa bersama kalian. Amin.

(ke mana-mana pergi, selalu dibilang : "muka kamu sama kawan saya". )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan