Jumaat, 27 Januari 2012

Berbicara mengenai cita-cita....

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t.
Beberapa minit yang lalu, sebaik sahaja log in laman sesawang fb, mata saya disapa mengenai  "[Trans] Ray Magazine (March issue) : 100 Q&A with 2PM" di laman suapan berita . Komfom lah tak baca semua, saya hanya tertarik nak baca kat bahagian Taecyeon...*wink.wink* 
Tiba-tiba saya teringat kisah lalu bila baca  kat bahagian ni...

Q010, What did you want to be when you were a child?
Taecyeon's answer :"I was curious about everything. I wanted to be an archaeologist and teacher."

Seriously, masa dulu, saya pernah bercita-cita nak jadi arkeologi. Fuhh..rasa baru semalam saya 'bercita-cita'  untuk menjadi arkeologi.

Gambar tu adalah perancangan tahunan yang saya buat 2 tahun lalu. Siap lekat di pintu locker. Saya rindu pada semangat dan angan-angan yang saya bina dahulu. Perasaan itu tak dapat saya gambarkan sekarang. Sangat indah. Walaupun jalan yang saya tempuhi akhirnya tak seperti yang dicitakan, tapi alhamdulillah, saya bersyukur sangat-sangat kerana masih diberi peluang untuk terus bermimpi. Meski tak dapat bermimpi untuk menjadi arkeologi lagi. 


Selanjutnya, hari ini selamat sudah Akhi Bazli (UNIC) diijabkabulkan bersama ukhti Asiah. Alhamdulillah. Terus-terang ada cemburu di hati. Tapi ini dari perspektif positif ya. Hehehe. Dahulu, saya fanatik nasyid. Akhi Fitri kahwin seawal usia 20 tahun tak silap saya. (asif kalau tersilap) Didorong rasa minat, di hati ada taman, tetapi impian itu saya batalkan apabila cita-cita untuk menjadi arkeologi semakin mendalam. Lagipun, ndak da calon pula. (ndak=tiada) hehehe
 
“...boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

Melihat kedalam diri adik-adik yang masih diusia belasan, ada rindu yang menyapa. Semasa saya berada diusia mereka, terlalu banyak yang saya impikan apabila berada di usia sekarang. Saya sedar, saya bukanlah penulis yang bisa mengarang cerita yang menyentuh hati tiap yang membaca. Saya juga bukan penyair yang teguh dengan pendirian. Saya bukan pelukis yang bisa melakar apa saja di atas kepingan kanvas.  Tetapi saya tidak pernah berputus asa apabila semua itu menerjah ke dalam fikiran saya sehingga kini. 

"The scariest thing is that at the 2nd,3rd, even the 100th try, the fear doesn't disappear. The only difference is that each time, you are a little bit more emotionally prepare for it."
- words from a K-Drama. 

Cuma sekarang...kena belajar untuk merancang hidup. Dalam erti kata yang mudah matlamat yang jelas. Sebagai contoh, sebagai pelajar Masscomm tentu tak boleh nak berangan-angan menjadi arkeologi lagi. hehehe. Saya ada terbaca sebuah cerita pendek melalui sebuah majalah Islamik. 

Seorang pemuda telah tersesat di tengah bandaraya. Kota metropolitan la senang cerita. Kiri kanan, depan belakang, hanya bangunan tinggi melangit di pandangan. setiap laluan/jalan yang ada untuk keluar daripada kawasan tersebut adalah sama. Maka pemuda tersebut pun bertanya kepada seorang tua yang kebetulan lalu di hadapannya. 
Pemuda: Assalamualaikum,pakcik. Saya nak keluar daripada kawasan ni, nak lalu jalan mana ya?

Pakcik: Wa'alaikumussalam. Anak ini nak menuju ke mana?

Pemuda: Saya tak tahu nak ke mana. Saya cuma nak keluar dari kawasan ini.

Pakcik: Anak ini sebetulnya nak ke mana? (tanya pakcik itu lagi inginkan kepastian)

Pemuda: Saya pun tak tahu pakcik! Saya sesat. Saya cuma nak keluar... (kelihatan muka pemuda tu penuh tanda tanya,blur,hang..blank) 

Pakcik dengan bengang pun berkata : Anak lalu je la mana-mana jalan yang ada kat kawasan ni!
 

Pemuda: !____! 


Moral daripada cerita ni,  pentingnya ada matlamat. Tanpa matlamat maka begaimana lagi kejayaan itu dicapai? Mustahil bukan? Contoh mudah, apabila nak keluar rumah, tetapi tak tahu nak ke mana. Kalau teruskan juga langkahan mengikut gerak hati, mungkin jalan yang dipilih salah. Apabila hendak kembali, tak tahu pula nak menuju ke mana. Takkan nak diam berdiri sahaja,kan? 

Khamis, 26 Januari 2012

Ombak Rindu - Mr Bie


Lirik :
tuhan tolong lembutkan hati hamba
untuk mencintaiMu seadanya (selamanya)
kerna ku tak sanggup
kerna ku tak mampu
menghadapi siksa nerakaMU

tuhan aku tahu byk dosaku
hanya ingatkanMu kala dukaku
namun hanya Kamu yg mampu membuka
pintu hatiku untuk cintaMu

Allah..ampunkanlah hambaMu (dosaku)
yang slalu dustakan janjiku
agar kelak ku xkan disiksa
kerna dosa-dosa masa lalu

Allah..jatuh air mataku
dan trus mengalir mengiringi doaku
Allah..Yang mengampuni segala
Dosa2 hamba yang meminta..

Hanya mampu berdoa..
Moga maghfirah (keampunan) tiba nanti..

credit to: Mr Bie...untuk lebih lanjut, klik SINI
untuk MP3, klik SINI

p/s:sejujurnya, sampai saat ini, sya tak pernah tengok  filem Ombak Rindu. Setahu sya, ia diadaptasikan daripada sebuah novel. Tahniah dan terima kasih kepada Akhi Hasbi yang telah 'mengubah' lirik lagu ini menjadi INDAH untuk dihayati dan didengari.
mohon dihalalkan... jazakallah hu khairan.  ;)

Beast : I Know It (이럴 줄 알았어 )

[HAN/ROM] 이럴 줄 알았어 이럴 줄 알았어
ireol jul arasseo ireol jul arasseo
요즘 달라진 것만 같아
yojeum dallajin geotman gata
안 하던 화장도 진하게
an hadeon hwajangdo jinhage
안 가던 클럽도 가네 Huh
an gadeon keulleopdo gane Huh
왜 자꾸 신경이 쓰이는지
wae jakku singyeongi sseuineunji
웃어 넘기려고 했는데
useo neomgiryeogo haenneunde
웃음이 나오질 않네
useumi naojil annne
(언제부터였는지)
(eonjebuteoyeonneunji)
니가 날 갖고 놀았던 게
niga nal gatgo noratdeon ge
정말 진심이었는지
jeongmal jinsimieonneunji
(어떻게 니가 이럴 수 있어)
(eotteoke niga ireol su isseo)
어쩐지 요즘 들어서 많이 달라졌다 했어
eojjeonji yojeum deureoseo manhi dallajyeotda haesseo
그런 줄도 모르고 Oh 너만 사랑했어
geureon juldo moreugo Oh neoman saranghaesseo
내가 이럴 줄 알았어 Uh
naega ireol jul arasseo Uh
니가 그 남잘 만나러 간다고 했을 때
niga geu namjal mannareo gandago haesseul ttae
왜 널 그때 붙잡지 못했을까
wae neol geuttae butjapji motaesseulkka
이럴 줄 알았어 Uh
ireol jul arasseo Uh
모르는 전화번호가 뜰 때부터
moreuneun jeonhwabeonhoga tteul ttaebuteo
그때부터 이럴 줄 알았어
geuttaebuteo ireol jul arasseo
자기야, 의심하는 게 아냐 내 맘 알지
jagiya, uisimhaneun ge anya nae mam alji
널 너무 사랑해서 그래 그러니까 잠시만
neol neomu saranghaeseo geurae geureonikka jamsiman
핸드폰 좀 줘 봐 확인할 게 있어서 그래
haendeupon jom jwo bwa hwaginhal ge isseoseo geurae
비밀번호는 또 언제 바꿔놨니
bimilbeonhoneun tto eonje bakkwonwanni
통화 목록이 왜 이리 깨끗한 걸까
tonghwa mongnogi wae iri kkaekkeutan geolkka
멍청하게 전부 다 지워버렸구나
meongcheonghage jeonbu da jiwobeoryeotguna
Ha 귀엽네 우리 아가
Ha gwiyeomne uri aga
너 많이 이상해 솔직히 말해
neo manhi isanghae soljikhi malhae
나 좀 화나려고 해
na jom hwanaryeogo hae
(넌 왜 날 떠나갔어)
(neon wae nal tteonagasseo)
이런 내가 지겨워졌어
ireon naega jigyeowojyeosseo
전화긴 왜 꺼져 있어
jeonhwagin wae kkeojyeo isseo
(나 지금 할 말이 있는데)
(na jigeum hal mari inneunde)
목소리만 듣고서 그냥 집에 돌아갈게
moksoriman deutgoseo geunyang jibe doragalge
기다릴게 여기서 니 집 문 앞에서
gidarilge yeogiseo ni jip mun apeseo
내가 이럴 줄 알았어 Uh
naega ireol jul arasseo Uh
니가 그 남잘 만나러 간다고 했을 때
niga geu namjal mannareo gandago haesseul ttae
왜 널 그때 붙잡지 못했을까
wae neol geuttae butjapji motaesseulkka
이럴 줄 알았어 Uh
ireol jul arasseo Uh
모르는 전화번호가 뜰 때부터
moreuneun jeonhwabeonhoga tteul ttaebuteo
그때부터 이럴 줄 알았어
geuttaebuteo ireol jul arasseo
내가 뭘 잘못했어?
naega mwol jalmotaesseo?
(생각해보면 내가 잘못한 건
(saenggakhaebomyeon naega jalmotan geon
하나 없는 것 같은데)
hana eomneun geot gateunde)
솔직하게 말해줘
soljikhage malhaejwo
(솔직하게 말하지 않아도
(soljikhage malhaji anhado
이미 다 알고 있긴 해)
imi da algo itgin hae)
그래 이제 정말 그만할게
geurae ije jeongmal geumanhalge
죽어도 참기 힘들면 말해 Baby Please
jugeodo chamgi himdeulmyeon malhae Baby Please
(정말 마지막으로 한 마디만 할게)
(jeongmal majimageuro han madiman halge)
그때 그 사람, 아니 그때 그 놈이 맞지
geuttae geu saram, ani geuttae geu nomi matji
잘생기긴 했던데
jalsaenggigin haetdeonde
그리 듬직해 보이진 않던데 말야
geuri deumjikhae boijin anteonde mallya
네가 무슨 잘못이니
nega museun jalmosini
너무 착한 게 죄라면 그거 하나뿐이지
neomu chakhan ge joeramyeon geugeo hanappuniji
네 옆에 내가 있는걸 알았을 텐데
ne yeope naega inneungeol arasseul tende
내가 참 우스워 보였나 봐 그 자식
naega cham useuwo boyeonna bwa geu jasik
끊지 마 자기야 물어볼게 있어서 그래
kkeunchi ma jagiya mureobolge isseoseo geurae
어… 여기 어디쯤이… 그 놈 집이 맞지?
eo… yeogi eodijjeumi… geu nom jibi matji?
내가 이럴 줄 알았어 Uh
naega ireol jul arasseo Uh
니가 그 남잘 만나러 간다고 했을 때
niga geu namjal mannareo gandago haesseul ttae
왜 널 그때 붙잡지 못했을까
wae neol geuttae butjapji motaesseulkka
이럴 줄 알았어 Uh
ireol jul arasseo Uh
모르는 전화번호가 뜰 때부터
moreuneun jeonhwabeonhoga tteul ttaebuteo
그때부터 이럴 줄 알았어
geuttaebuteo ireol jul arasseo

[TRANS] I knew it, I knew it

You seem to have changed these days
You’ve been putting on a lot of makeup when you used to not put on any
And you’ve been going out to clubs when you used to not go at all, huh
It keeps bothering me
I tried to just laugh it off
But I can’t

(Since when was it)
That you’ve been playing with me
Were you really truthful
(How can you do this to me)
No wonder you’ve changed a lot these days
I didn’t even know, oh, and loved you only

* I knew this would happen, uh
When you said you were going to meet that guy
Why didn’t I stop you
I knew this would happen, uh
The moment I saw an unknown phone number
Since then, I knew this would happen

Honey, I’m not being suspicious, you know how I feel, right?
It’s because I love you so much
So can I see you phone for a second?
I just need to check something
When did you change your password?
And why is your recent call list empty?
You foolishly erased it all, huh
Ha.. you’re cute, my baby
You’re acting really strange, just tell me the truth
I’m starting to get a little mad

(Why did you leave me)
Did you get sick of me for being like this?
Why is your phone turned off?
(When I have so much to tell you)
I’ll go home after just listening to your voice
I will wait, here in front of your house

* Repeat

What did I do wrong?
(When I think about it, I don’t think I did anything wrong)
Tell me the truth
(Even if you don’t, I actually already know)
Okay, I will really stop now
Tell me if you really can’t bear it anymore, baby please
(For real, I will say one last thing)

That guy back then, no, that jerk is the one, right?
He was good looking but he didn’t seem reliable
Who are you to blame?
Your one fault would be being too nice
He must have known that I was your boyfriend
He must have looked down on me, that jerk
Don’t hang up, cause I have something to ask you hun
Um… somewhere around here is that jerk’s house, right?
copy paste: Yang Yoseob (B2ST)'S Page
 


 

Rabu, 25 Januari 2012

~The Shoes~

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t.
Sedar tak sedar, sudah memasuki minggu ketiga percutian. Tinggal beberapa hari saja lagi, result akan keluar. Khusus buat pelajar PRSS, waktu-waktu sebegini tentu tak lena tidur membayangkan result. Seriously, aku tak la 'stress' sangat coz aku da agak tak exit. Bukan tak yakin pada diri, tapi itulah terbaik buat aku masa ini. Dulu, masa mula-mula dapat result EPT aku stress juga, macam mana nak grad awal kalau sangkut kat CELPAD. Tapi apabila ku fikir-fikir balik, ada hikmahnya. Aku bukanlah pelajar pandai,genius... semua benda tahu. Apabila diuji bab-bab bahasa (lebih kecil skopnya, English) aku rasa sangat-sangat bertuah. Mungkin, inilah peluang untuk aku tambahkan lagi ilmu yang ada.
Ternyata ALLAH mahu aku belajar lebih lagi. 
Siapa sangka, time STPM dulu aku target nak past MUET, alhamdulillah, dapatlah juga. Sekali tengok, dapat study kat UIAM pula. Kepada insan-insan di luar sana, yang mungkin tak tahu realiti kehidupan sebenar pelajar seperti aku ni, sistem yang ada di UIA ni 'unik'.
English, Arabic dan Bahasa Melayu adalah subjek yang penting untuk dapatkan sijil.
Especially English, kalau tak past level, takleh exit ke kuliyyah, tak kiralah student yang bakal amik degree/master/Phd.
 Setelah 1 semester berada di CELPAD, aku taklah  berputus asa. InsyaALLAH, sudah bersiap-sedia untuk semester seterusnya. Semestinya target di hati nak exit. Aku da  se'redha-redhanya' memberi peluang kedua pada diri untuk berjuang sebagai pelajar CELPAD sekali lagi.
"Bukan mudah nak 'ikhlaskan' hati dan merendahkan ego."
Berhadapan dengan pelajar yang da masuk kuliyyah, pelajar CELPAD level lain, kawan-kawan di universiti lain...semua harus dihadapi dengan ketabahan dan kesabaran.
"Hati siapa tak dipalu cemburu apabila melihat mereka da masuk kuliah."
Tapi, bagi aku, tiada kemanisan sebelum kepahitan. Ibarat  mutiara yang asalnya hanyalah sebutir pasir. Setelah sekian lama bergelumang dengan gelora,badai dan ombak laut maka lahirlah ia menjadi sebuah bentuk yang bernilai.

Mungkin, cerita ini sedikit sebanyak menyerupai 'mesej' yang ingin ku sampaikan. Semoga bermanfaat.

*** THE SHOES***
It was a long, hard winter. Sadi was very cold because his shoes were worn and they let the water in. For the first time, he was sorry that his family was very poor. 
He thought how nice it would be if they had enough money to buy a thick coat and some good shoes. One day Sadi was returning from school with his bag in hand. He stopped before the central mosque just as the athan(azan) for afternoon prayer (zohor) was being called. Sadi liked to pray in the mosque, so he went into the courtyard and walked up to the fountain to perform his ablution. He left his school bag and rolled up his sleeves. He knew almost everyone who was performing ablution there. He sat at a fountain and took off his shoes. His socks were dirty and wet. Angrily he threw one of his torn shoes on the ground. Then he saw a man performing ablution next to him. This man washed one leg and then stoodup. Sadi noticed that the man had only one leg. Now he was embarrassed. He had been worried about his shoes, but that man had only one leg. Maybe he had a lot of money to buy shoes; but money wasn’t everything. After completing his prayer, Sadi began to pray to Allah, raising his hands high. He thanked Allah for his strong legs. 

***Hadith*** “
"Always be content with less. Then you will be the best at thanking Allah."
<Ibn Majah>

Sama situasi, apabila rasa down, aku selalu ingatkan diri bahawa di luar sana banyak yang berkeinginan untuk melanjutkan pelajaran tapi tak berpeluang. Dalam beribu-ribu pelajar, aku merupakan yang terpilih untuk study kat UIA ni. Memang payah waktu ini tapi kepayahan inilah yang menjadikan kami lebih istimewa.

tag:EPT(English), APT(Arabic) , TPT(Tilawah), Fardhu Ain
:seungil chukkae hamnida junho oppa.          ^______^

Sabtu, 21 Januari 2012

"JUDGEMENTAL"

  بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t..
Adakah anda pernah menonton filem 3Idiots? Jika jawapan anda 'TIDAK' saya sarankan anda untuk menontonnya sekarang. Jika jawapan anda 'YA', maka apakah nilai moral yang paling menyentuh hati anda menerusi filem ini? Kali ini, saya ingin membawakan sebuah cerita yang menyampaikan mesej  agak serupa dengan filem tersebut. So, tanpa berlengah lagi... jom baca really heart touching story ini.


A doctor entered the hospital in hurry after being called in for an urgent surgery. He answered the call asap, changed his clothes and went directly to the surgery block. He found the boy's mother going and coming in the hall waiting for the doctor. On seeing him, the mother yelled: "Why did you take all this time to ...come? Don't you know that my son's life is in danger? Don't you have the sense ...of ...responsibility?" 

The doctor smiled and said: "I am sorry, I wasn't in the hospital and I came the fastest I could after receiving the call.. And now, I wish you'd calm down so that I can do my work" 

"Calm down?! What if your son was in this room right now, would you calm down? said the mother angrily. 

The doctor smiled again and replied:" Doctors cannot prolong lives. Go and intercede for your son, we will do our best by God's grace" 

"Giving advice when we're not concerned is so easy" Murmured the mother. 

The surgery took some hours after which the doctor went out happy, "Thank goodness!, your son is saved!" 

And without waiting for the mother's reply he carried on his way running. "If you have any question, ask the nurse!!" 

"Why is he so arrogant? He couldn't wait some minutes so that I ask about my son's state" Commented the mother when seeing the nurse minutes after the doctor left. 

The nurse answered, tears coming down her face: "His son died yesterday in a road accident, he was in the burial when we called him for your son's surgery. And now that he
saved your son's life, he left running to finish his son's burial."

Berbalik pada cerita 3Idiots, disebalik kelebihan yang dimiliki oleh seseorang, sedarilah sebenarnya dia juga mempunyai 'kekurangan' dan 'ujian' yang harus ditempuhi. Kita selalu 'cemburu' pada 'kelebihan-kelebihan' tersebut tanpa memikirkan dia juga manusia biasa yang tidak 'sempurna'. 

 Moral:- Never Judge Anyone on your own way. Because You never know how their life is & what they're going through!


tag: story ni amik dari millatfacebook... ^^
       citer 3idiots, awesome...


 membaca 'kehidupan' orang lain ?
 

Jumaat, 20 Januari 2012

aku,islami dan korea...(1)

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t.
aku,islami dan korea...
Sejujurnya aku sendiri tidak menyangka akan mengutarakan sekali lagi tajuk di atas. Ini disebabkan  kejadian hari ini, apabila mendapat poster 2PM ( HANDS UP ASIA TOUR in MALAYSIA 2011). Sebetulnya, aku hanya ingin membeli kalendar 2012. Kebetulan sebuah majalah... menawarkan kalendar percuma, so its mean, "kill two birds with one stone".hehehe.
perkara yang paling aku suka kat kalendar ni, Cuti2 umum ada dinyatakan & pada bulan November, gambar Beast's member.. hehehe. *wink,wink*

Apa yang ingin ku nyatakan di sini, aku telah sedaya upaya untuk mengurangkan 'virus' k-pop,k-drama... dan apa jua k-... seriously, kalau aku ada adik, aku tak bagi adik aku untuk minat 'benda-benda' ni. Susah benar untuk 'merawatnya'.

Akhir zaman, manusia begitu obses dengan hiburan, di rumah, di kampus, di tempat kerja, time mandi.. time nak tidur...hakikatnya semuanya hanyalah hiburan yang SEMENTARA. Walhal hiburan  hakiki bagi orang MUKMIN ialah mengingati ALLAH seperti solat, zikir dan membaca al-Quran.

ALLAH berfirman yang bermaksud : "Sesungguhnya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang..." (Surah al-Ra'd 13:28)

Aku amat tertarik dengan isu kupasan Ustaz Pahrol Mohamad Juoi dalam Majalah Solusi (isu no 3) dalam kolum ISU yang bertajuk, "Hiburan Islam Penawar Stres".

Lantas aku bertanya pada diri sendiri, apa mungkin selama ini, aku hanya umpama  mengambil  pil pain killer? Fungsinya hanya menahan rasa 'sakit' buat sementara waktu dan apabila kesan ubat itu hilang, rasa sakit akan kembali lagi kerana punca 'penyakit' tidak diubati.

Astaghfirullah al-adzim...

ALLAH berfirman yang bermaksud:"Sesungguhnya berjayalah mereka yang membersihkan jiwanya. Dan rugilah mereka yang mengotorinya."
(Surah al-Shams 91:9-10)

tag:keep istiqamah.. keluar daripada belenggu yang 'menjerat' hatiku.

Rabu, 18 Januari 2012

Barakallah hu fik...

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t.
Sudah lama tidak mencoret kata di laman ini. Pergi sebentar mencari erti hidup sebenar. Menilai kelebihan dan kekurangan diri. Sebetulnya, saya masih dalam pencarian 
:musafir rawan-persimpangan jalan hidup.
Sekadar untuk perkongsian bersama, mungkin ada antara kalian pernah melalui detik-detik seperti ini. Menyusun langkah untuk berpatah balik. Memperbetulkan langkah yang dulunya diputuskan tanpa pemikiran yang panjang. Mungkin juga terlalu terbawa oleh impian pada masa akan datang.
Sejujurnya, mustahil untuk memadamkan semua 'anganan' itu. Berikutan bagi saya ia satu habit yang tidak dapat dilupakan begitu saja. Seperti mana yang telah saya putuskan sebelum ini, mungkin saya perlu menukarkannya menjadi sesuatu yang lebih bernilai. InsyaALLAH.

*TERSENYUM*
Hari ini, sepupu saya (Astuti,17tahun) melangsungkan perkahwinannya di Sulawesi Selatan. Semenjak 3bulan lalu, seorang demi seorang sepupu saya diijabkabulkan. Alhamdulillah. 
(sambil menarik nafas)
Adakalanya, saya merasakan usia semakin lanjut apabila satu demi satu sepupu (baik yang berada di Malaysia mahupun di Indonesia ) telah berkahwin. Teringat kata seorang kawan, seseorang yang merasakan usianya semakin lanjut (actually muda lagi baru 20-an) sebenarnya telah memikirkan waktu untuk berkahwin. hahaha. hohoho. Not at all,right?

"Sesiapa yang berkahwin sesungguhnya ia telah menyempurnakan separuh dari agamanya. Maka bertakwalah ia pada separuh yang lain."
H.R Al Tabrani Fil Ausath


Semoga ikatan perkahwinan yang dibina bakal melahirkan anak-anak yang soleh dan soleha. Memupuk kasih menuju jannahNya. Amin.
InsyaALLAH.

tag: 'penyakit k-pop,k-drama,k-actor" belum sembuh lagi...

Isnin, 9 Januari 2012

FT Island-sarang hajimayo (don't love me)

Primadona(s) dan pencinta kpop pastinya menantikan kedatangan FT Island ke Malaysia tak lama lagi. Nasib baik saya berada di bumi Sabah ketika ini kerana seandainya saya di U, pasti da menyelinap keluar untuk menyaksikan konsert mereka.

gayajyo seodolleo gayajyo
miryeoni nunmuri dwilteni
namgyeojin keudae boji mothage
jom deo seodulreo gayajyo

uneyo ddeonanun sarangi
chaoorun sulpeumi ssotajyeo
hangeorum jocha geotgido himdeureo
doraseon chae
ulgoman seo itneyo

sarangun haji mayo
ibyeori ggot ondaeyo
sum swel sudo eobshi apayo
sarangmankum apeumyun dwenun julman
itnun julman alratdeon geojyo
ahnijyo sucheonbaenun deo apayo

geobniyo nunddugo sanunge
chajado boji mothalteni
charari keudael keuriweohadaga
jichyeo jamdeun chaero sanunge natjyo

sarangun hajimayo
ibyeori kkot ondaeyo
sum swel sudo eobshi apayo
sarangmankum apeumyun dwenun julman
 eetnun julman alrahtdeon geojyo
anijyo sucheonbaenun deo apayo
dashi dashiyo andawen andwaeyo
babocheorum honja malhaeyo

sarangun haji mayo jugeulmankum
ahpayo maeil nunmuldo nandaguyo
darun sarang ondamyun sweulggeora
eejeulggeora malhaeseotnunde
anijyo nae sarangun an dweneyo
  [copy paste from this]


I have to leave, I have to hurry and leave
Affection will turn into tears
So that I can’t see the one I left behind
I have to hurry a bit more and leave
She is crying, the love that I leave
The overwhelming sadness is flowing
It is so difficult to take a step
With her back to me
She stands, crying

Don’t ever love
Heartbreak will surely come
It hurts to even breathe
I thought that this would only hurt
as much as I loved
But I was wrong. It hurts a thousand times more

I’m afraid of living with my eyes open
Because I know I won’t see you even if I look for you
It seems better to fall asleep exhausted
After longing for you

Don’t ever love
Heartbreak will surely come
It hurts to even breathe
I thought that this would only hurt
as much as I loved
But I was wrong. It hurts a thousand times more

Just once, one more time, can’t we try it? Can’t we?
I cry out like an idiot to myself

Don’t ever love
It hurts enough to die
You will cry every day
I told myself that when love comes again
that it would be easier and that it would last
But I was wrong. Not for my love
Not for me
 

Ahad, 8 Januari 2012

Kisah Cinta- Feelhoney

semoga dihalalkan paparan foto yang saya 'amik' daripada laman web. untuk maklumat lebih lanjut mengenai Feelhoney sila rujuk [SINI]

Dulu kau berdiri bersamaku
dan saling mengukir janji
bahwa kau kan selalu ada disini
susah senangku bersama kau tempuhi
ku hargai

kini kau dimana
meninggalkan ku sendiri tak berdaya
pesanmu padaku janganlah bduka
jangan menangisimu bila kau tiada
ku mencuba..

air mata pun jatuh ke pipi
mengingkari janji yang ku beri
kisah cinta sahabat sejati
tak berakhir bila engkau pergi
sahabatku kau kan kurindui
kerna kau takkan kembali

walau kau disana
namun doaku kan selalu bersama
maaf kernaku tak pernah tuk berkata
bahwa kaulah teman yang paling sempurna
yang ku ada..

Artis : FeelHoney
Komposer : Copyright Controlled (originally composed by Beethoven)
Penulis Lirik : Hasbi Hj Muhd Ali (Neurotic Studio)
Susunan muzik : Abd Halim Ahmad (Neurotic Studio)
Studio rakaman : Neurotic Studio
Suara Latar : FeelHoney & Plaintive Melody
Penerbit : Abd Halim Bin Ahmad
Lagu ini mengingatkan ana pada adik yang telah pergi dulu. Al-Fatihah.

Hobi...

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t...
Ana 'terpaksa' berjaga malam untuk menulis blog kerana line tak clear pada waktu siang. Hendak download lagu juga pada waktu ini. *wink wink* -suddenly wanna download cnblue love girl-

Ana hendak berkongsikan beberapa hasil tangan ana. Hobi yang telah lama ditinggalkan. Drawing.
 Lukisan Naruto dan Sasuke tersebut merupakan pemberian seorang sahabat semasa ana berada di tingkatan 3. Terus-terang, lukisan-lukisan inilah yang mencambahkan minat  melukis dalam diri ana.
Lukisan Fitri Haris ini pula, pemberian seorang adik asrama, Jumy  ketika ana berada di akhir tahun sekolah menengah,SPM. Antara lukisan yang paling ana sayang.

Berikut merupakan hasil karya sendiri.. minat + keupayaan yang sedikit.. *blushing*
Sentuhan pertama ana. No wonder la... setiap bucu kertas tu ada kesan pelekat.
Lukisan couple pertama daripada ana.
harap maaf kerana lukisan baju perempuan tersebut. *bow*



   
antara lukisan yang ana buat pada waktu prep (belajar malam) di hostel pada tahun 2010
Juga terhasil semasa ana berada di bilik prep. Sedikit keanak-anakan.Tetapi lukisan ini mengingatkan ana pada adik-adik asrama tingkatan 1&2 yang sebilik belajar dengan ana pada waktu itu.
lukisan yang tak dapat diteruskan kerana ana sendiri keliru sama ada lelaki/perempuan.
ketiga-tiga lukisan diatas ana menggunakan kertas berwarna pink,so thats why la terdapat warna 'asing' kesan daripada pemadam.
Seperti yang terpapar di atas...terdapat beberapa koleksi lukisan Conan Edogawa. Actually ana telah menunggu sekian lamanya untuk melukis watak ini. Akhirnya ia berakhir semasa cuti STPM haritu.
lukisan yang tak dapat untuk ana tamatkan kerana pada hemat ana, lukisan ini amat 'comel'. huhuhu ottoke? InsyaALLAH, ana akan berusaha untuk memberikan gambaran yang lebih baik daripada ini, dalam kata erti lain, lengkap satu jasad.
ana akhiri dengan seukir senyuman buat para pembaca... *senyum* terima kasi kerana sudi singgah sebentar di blog ana ini.
Setakat ini sahajalah perkongsian ana. Suatu ketika dulu, ana menyangkakan bahawa ana akan menceburi bidang mangaka tetapi menyedari kekurangan bakat, maka ana jadikannya sebagai hobi pada waktu lapang. Cuba untuk mendalami watak-watak islami pula.InsyaALLAH dikesempatan akan datang. *wink*

tag: hampir 2jam bergelumang dengan mengupload lukisan-lukisan ini. Nasib baik ditemani nasyid & kpop's songs... hehehe... credit to cnblue's songs...

Sabtu, 7 Januari 2012

Hari ini dan semalam =)

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t...
Alhamdulillah, perjalanan pulang ke kampung halaman berjalan dengan lancar. ;)
Segala kesulitan terasa mudah kerana DIA mengirimkan 'insan-insan' yang berhati mulia membantu ana. Bermula dengan langkahan kaki ke bus stop Law pada pukul 12 tengah hari. Ya, ana baru terfikir, hari jumaat tentu waktu2 sebegini orang berpusu-pusu nak ke masjid. ahah..nampaknya kena tunggu sejam la. Tetapi seorang sister daripada kuliyyah law telah memberhentikan keretanya dan menumpangkan saya ke Terminal Putra. Dalam perjalanan tu, ana berfikir banyak kali...apa agaknya hikmah disebalik semua ini?

Ujian kecil...
Itulah mainpoint perbualan kitorang semalam. Ana katakan, ana pelajar CELPAD. Actually ada perasaan bimbang bertandang apabila sebut CELPAD. HUHUHU. Hanya pelajar CELPAD yang memahami perasaan ini. Tetapi reaksi sister tu membuatkan ana membuang segala prasangka orang terhadap pelajar CELPAD. Dia kata," ALLAH bagi ujian kecil buat awak sebelum awak tempuhi ujian yang lebih besar. Saya dulu masuk UIA, alhamdulillah terus exit ke kuliyyah tetapi 2 tahun saya menangis coz tak faham apa yang diajar. Tetapi lama-kelamaan saya boleh tempuhi juga."
"Adik saya, sangkut kat CELPAD 2sem, sekarang da kuliyyah. Awak pun pasti boleh. Hadapi ujian kecil ni dengan tenang. Banyakkan berdoa dan yang paling penting jangan malu nak belajar. Biar english kita broken, cakap je coz confident tu penting." Fuhh..ana pun apalagi, tentulah rasa semangat! Tak sabar nak masuk sem baru, berjuang sebagai pelajar CELPAD. ;)

Then, perjalanan ana ke KL Central dan LCCT ditemani sahabat, Suharti dan akak Raudah. Bila ada teman di sisi, sedikit kegusaran itu hilang. Almaklum ni first time ana balik sorang-sorang. Di KL Central pula time nak ke stesen bas, keadaan kat situ sangat-sangat sesak. Mujur ada seorang pakcik yang kebetulan ke arah yang sama dengan kami sudi menghulurkan bantuan. Pakcik tu angkat beg ana sampai kat stesen bas. Ana tentulah terharu. Situasi sebegini , orang sekeliling hanya pentingkan diri sendiri. Semua hendak cepat ke destinasi masing-masing. Alhamdulillah,hari semalam merupakan hari yang berkah, Jumaat. Ditambah lagi doa mak bapa dan sahabat. Jazakumullah hu khair.

Kampung halaman
Kini, ana selamat tiba di kampung halaman. Akan mencoretkan banyak lagi rona-rona kehidupan. Semoga dapat dijadikan manfaat bersama. wasalam.

Khamis, 5 Januari 2012

penghujung sem1...

Assalamualaikum w.b.t..
Alhamdulillah, akhirnya sampai juga aku ke penghujung sem1. Kelas-kelas CELPAD telah menutup tirai. Tiba masa untuk kembali ke pangkuan keluarga. Pnaz balik Johor...Fi'ah & Wa balik Kelantan... Wahyu balik Jakarta(sebelum tu melencong ke Penang dulu), Sayutee & Baheh balik Makkah, Salwa,Asman, & Asma balik Thailand.. dan selebihnya lagi aku tak tahu.. yang pasti masing2 nak balik ke hometown.
 ahah..ni la my family time sem1. Beautiful sisters and handsome brothers,right? 

Kami merupakan keluarga daripada pelbagai ras dan budaya tetapi punya satu kepercayaan yang sama. We are proud to be a muslim. ^____^

trademark yg famous kat kelas kitorang....
"the best student in the world" , "kaifa haza?" (wahyu)
"ahah" (Majed)
"i'm thinking,i'm thinking" (lukman)

thanks for everything...cukup dengan mengenali kalian, aku seperti mempunyai keluarga yang lengkap. Most memorable memory...


no min woo : trap (my girlfriend is a gumiho)

annyeong haseyo..! *bow*
actually, my last paper was finished in the morning.. arghhh.. im so happy,guys!
after finish watching "my girlfriend is a gumiho" seriously , no min woo drove me to be  crazy. ..
 
지독하게지울수록 퍼져가던 사랑아
Jidokhage… Jiulsurok peojyeogadeon saranga
운명처럼 한곳만을 바라봤던 눈이
Unmyeongcheoreom hangotmaneul barabwattdeon du nuni
세상 앞에 얼음같던 나를 안던 손길이
Sesang ape eoleumgatdeon nareul andeon songili
가슴 깊은 곳에 잠들어 내게 나를 가두고 나를 숨쉬게 하네
Gaseum gipeun gose jamdeuleo naege nareul gadugo nareul sumswige hane
추억 깊은 곳에 찌들어 나의 아픔이 한숨이 눈물로 쬐어와
Chueok gipeun gose jjideuleo naeui apeumi hansumi nunmulro jjoeeowa
나를 떠나가지마 너를 보낼 없어
Nareul ddeonagajima neoreul bonael su eobseo
엇갈렸던 운명에 너의 손을 놓치고
Eotgalryeottdeon unmyeonge neoeui soneul nohchigo
매일 아프고 아프게 이름 불러봐
Maeil apeugo apeuge ni ireum bulryeobwa
다른 사랑하지마 내가 여기 있잖아
Dareun saranghajima naega yeogi ittjanha
너를 만난 그날로 수천번씩 돌아가
Neoreul manna geunalro sucheonbeonsshik dolaga
너를 안아줄 안아줄 그날을 그려봐
Neoreul anajul anajul geunaleul geuryeobwa
운명처럼 너를 다시 보게 되는 오늘이
Unmyeongcheoreom neoreul dashi boge doeneun oneuli
못하고 먼지처럼 뒤엉켰던 말들이
Mal mothago meonjicheoreom dwieongkyeottdeon maldeuli
가슴 깊은 곳에 잠들어 내게 나를 가두고 나를 숨쉬게 하네
Gaseum gipeun gose jamdeuleo naege nareul gadugo nareul sumswige hane
추억 깊은 곳에 찌들어 나의 아픔이 한숨이 눈물로 쬐어와
Chueok gipeun gose jjideuleo naeui apeumi hansumi nunmulro jjoeeowa
나를 떠나가지마 너를 보낼 없어
Nareul ddeonagajima neoreul bonael su eobseo
엇갈렸던 운명에 너의 손을 놓치고
Eotgalryeottdeon  unmyeonge  neoeui  soneul  nohchigo
매일 아프고 아프게 이름 불러봐
Maeil apeugo  apeugo  ni  ireum  bolryeobwa
다른 사랑하지마 내가 여기 있잖아
Dareun  saranghajima  naega  yeogi  ittjanha
너를 만난 그날로 수천번씩 돌아가
Neoreul  manna  geunalro  sucheonbeonsshik  dolaga
너를 안아줄 안아줄 그날을 그려봐
Neoreul anajul  anajul  geunaleul  geuryeobwa
TRANSLATION

Surprisingly, love that spreads as I erase it
Like fate, eyes watch only one place
You touched my heart that used to be ice in front of the world
Sleeping deep inside of my heart you let me breathe
Coming deep inside of my memories you let my pain and sigh change to tears
Don’t leave me, I can’t let you go
Because of mixed fate, I lost your hand
I call your name in sadness everyday
Don’t love anyone else, I’m here
I go back to the day I met you several thousand times
Draw the day when I embrace you
Like fate, I meet you again on this day
The words I could not say and was clogged like dustSleeping deep inside of my heart you let me breathe
Coming deep inside of my memories you let my pain and sigh change to tears
Don’t leave me, I can’t let you go
Because of mixed fate, I lost your hand
I call your name in sadness everyday
Don’t love anyone else, I’m here
I go back to the day I met you several thousand times
Draw the day when I embrace you



credit to: princessoftea