Sabtu, 12 Ogos 2017

Aster telah pun berbunga!

Assalamualaikum dan selamat pagi

Beberapa hari ni busy dengan bunga. Tapi tidak juga busy betul cuma sentuh-sentuh manja sebab bunga boleh jak just diletak di bawah matahari dan jaga siramannya pagi dan petang. Tapi, it's better to give a touch.

Akhirnya batch pertama tanaman bungaku dari benih (terdiri daripada: aster, impatiens, gypsophila & petunia) sudah pun berbunga semuanya. Yeay! Alhamdulillah!

Aster kini makin ligat menghasilkan bunga walaupun pokoknya agak.... kecil? Pokok pertama berbunga pink. Pokok kedua belum lagi kembang bunganya tapi sudah nampak kuntumnya berwarna ungu. Mostly, tiap jnis cuma berwarna dua warna ini. (Petunia: pink & ungu gelap, gypsophila:pink, aster: pink & ungu, impatiens: pink gelap & pink pudar). Aku beli yang mix jadi warnanya sepatutnya random.

Aku sudah mulai batch kedua dengan jenis cosmos, dahlia, zinnia dan marigold. Semuanya terkenal dengan tahan panas dan mudah tumbuh. Jadi batch kali ni kita santai2 saja. 😉

Oh, berkenaan aster, dia mudah saja dijaga. Just make sure yang benih tu ok, dia mudah tumbuh dan membesar. Air biasa2 saja dan pasal cahaya matahari dia tiada masalah meskipun terik macam mana pun.

Berikut foto yang sudah ku compilekan untuk insta hari tu. Better la kan daripada diupload satu-satu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan