Khamis, 6 Oktober 2011

we'll never 'lost'

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t...salam zulkaedah..=)
Setelah sekian lamanya sepi  daripada dunia blogging,hati saya menjadi rindu untuk berbicara sepatah dua kata di laman ini.Actually,saya tidak punya tajuk khusus untuk di ketengahkan.;)
hmm..
Terkadang kita telah berusaha untuk melakukan sesuatu untuk seseorang(lebih-lebih lagi insan yang kita sayang) tetapi tetap jua tidak 'dapat-dapat' yang kita nak capai.Terkadang sukar nak terangkan kat seseorang hal sebenar meskipun sekecil zarah....takut andai dia tak dapat memahami?takut andai dia semakin risau?
Even, kepada orang yang PALING kita perlukan dalam hidup ini....terkadang rasa berputus asa? Buntu?
 Saya mencari 'alasan' kukuh bagi menjawab kepada keseluruhan persoalan di atas.Akhirnya saya menemui perkataan AMANAH.
AMANAH:::sebagai hambaNya,seorang anak,pelajar...sebagai seorang rakan,persaudaraan..sebagai pemimpin? dan banyak lagi...
Sudah terlaksanakah AMANAH yang dipertanggungjawabkan?SEJUJUR,SEIKHLAS,manakah kita?
2JAM yang diperuntukkan kepada kita...JANGAN sampai menjadi 'petualang' kepada kejayaan yang ABADI.
Hati saya terdetik apabila seorang ustaz berkata...umat Islam hari ini 'lost' merupakan satu teguran daripada ALLAH S.W.T. Lantas saya memikirkan tidak lain perihal diri saya sendiri...segala 'kesusahan' (pada hemat saya pertama kalinya) merupakan teguran daripada ALLAH  berikutan terlalu lalai.Bagaimana untuk memastikan diri kita tidak 'lost'?
Salah satunya,bagi kaum perempuan,apabila habis sahaja azan,maka solatlah...dan sebelum itu, berwudhulah sebelum masuk waktu,dalam istilah lain,menunggu waktu solat..if u do it,u will never 'lost'...InsyaALLAH.=)
Sedikit perkongsian...semoga menjadi panduan saya dan anda di luar sana.
peringatan istimewa  buat ayahbondaku tercinta...anakmu merindui kalian..barakkallah hu fik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan