Rabu, 25 Januari 2012

~The Shoes~

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t.
Sedar tak sedar, sudah memasuki minggu ketiga percutian. Tinggal beberapa hari saja lagi, result akan keluar. Khusus buat pelajar PRSS, waktu-waktu sebegini tentu tak lena tidur membayangkan result. Seriously, aku tak la 'stress' sangat coz aku da agak tak exit. Bukan tak yakin pada diri, tapi itulah terbaik buat aku masa ini. Dulu, masa mula-mula dapat result EPT aku stress juga, macam mana nak grad awal kalau sangkut kat CELPAD. Tapi apabila ku fikir-fikir balik, ada hikmahnya. Aku bukanlah pelajar pandai,genius... semua benda tahu. Apabila diuji bab-bab bahasa (lebih kecil skopnya, English) aku rasa sangat-sangat bertuah. Mungkin, inilah peluang untuk aku tambahkan lagi ilmu yang ada.
Ternyata ALLAH mahu aku belajar lebih lagi. 
Siapa sangka, time STPM dulu aku target nak past MUET, alhamdulillah, dapatlah juga. Sekali tengok, dapat study kat UIAM pula. Kepada insan-insan di luar sana, yang mungkin tak tahu realiti kehidupan sebenar pelajar seperti aku ni, sistem yang ada di UIA ni 'unik'.
English, Arabic dan Bahasa Melayu adalah subjek yang penting untuk dapatkan sijil.
Especially English, kalau tak past level, takleh exit ke kuliyyah, tak kiralah student yang bakal amik degree/master/Phd.
 Setelah 1 semester berada di CELPAD, aku taklah  berputus asa. InsyaALLAH, sudah bersiap-sedia untuk semester seterusnya. Semestinya target di hati nak exit. Aku da  se'redha-redhanya' memberi peluang kedua pada diri untuk berjuang sebagai pelajar CELPAD sekali lagi.
"Bukan mudah nak 'ikhlaskan' hati dan merendahkan ego."
Berhadapan dengan pelajar yang da masuk kuliyyah, pelajar CELPAD level lain, kawan-kawan di universiti lain...semua harus dihadapi dengan ketabahan dan kesabaran.
"Hati siapa tak dipalu cemburu apabila melihat mereka da masuk kuliah."
Tapi, bagi aku, tiada kemanisan sebelum kepahitan. Ibarat  mutiara yang asalnya hanyalah sebutir pasir. Setelah sekian lama bergelumang dengan gelora,badai dan ombak laut maka lahirlah ia menjadi sebuah bentuk yang bernilai.

Mungkin, cerita ini sedikit sebanyak menyerupai 'mesej' yang ingin ku sampaikan. Semoga bermanfaat.

*** THE SHOES***
It was a long, hard winter. Sadi was very cold because his shoes were worn and they let the water in. For the first time, he was sorry that his family was very poor. 
He thought how nice it would be if they had enough money to buy a thick coat and some good shoes. One day Sadi was returning from school with his bag in hand. He stopped before the central mosque just as the athan(azan) for afternoon prayer (zohor) was being called. Sadi liked to pray in the mosque, so he went into the courtyard and walked up to the fountain to perform his ablution. He left his school bag and rolled up his sleeves. He knew almost everyone who was performing ablution there. He sat at a fountain and took off his shoes. His socks were dirty and wet. Angrily he threw one of his torn shoes on the ground. Then he saw a man performing ablution next to him. This man washed one leg and then stoodup. Sadi noticed that the man had only one leg. Now he was embarrassed. He had been worried about his shoes, but that man had only one leg. Maybe he had a lot of money to buy shoes; but money wasn’t everything. After completing his prayer, Sadi began to pray to Allah, raising his hands high. He thanked Allah for his strong legs. 

***Hadith*** “
"Always be content with less. Then you will be the best at thanking Allah."
<Ibn Majah>

Sama situasi, apabila rasa down, aku selalu ingatkan diri bahawa di luar sana banyak yang berkeinginan untuk melanjutkan pelajaran tapi tak berpeluang. Dalam beribu-ribu pelajar, aku merupakan yang terpilih untuk study kat UIA ni. Memang payah waktu ini tapi kepayahan inilah yang menjadikan kami lebih istimewa.

tag:EPT(English), APT(Arabic) , TPT(Tilawah), Fardhu Ain
:seungil chukkae hamnida junho oppa.          ^______^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan