Isnin, 19 Mac 2012

aku, azam dan masa

Assalamualaikum w.b.t.

Tepat 06:15... alarm telefon berlagu "OK" nyanyian B1A4. Dengan pantas tangan saya mencapai butang merah-TUNDA. 5minit lagi..monolog saya.

Baru sahaja mata hendak lelap semula, kedengaran pintu dorm diketuk. Langkah longlai mara ke pintu, dan menjenguk dengan wajah mengantuk yang amat. Namun, apabila terlihat sahaja wajah 'penat' di hadapan saya ketika itu, lantas mata saya terbuka luas.

"Atul!" separuh menjerit saya dibuatnya. Terkejut + hairan kali ya.

"Assalamualaikum..."senyum seperti selalu.

"Wa'alaikumussalam.." balas saya dalam senyum-senyum malu...mengingat wajah kantuk yang amat sebentar tadi...ishhh malunya..

"Maaflah, saya nak tumpang sekejap bilik sebab pagar Mahallah (hostel) saya tutup." terangnya dalam kerisauan.

"eh, takpa-takpa. Masuklah. APA? (dalam keadaan yang separuh menjerit juga) Awak baru balik ke?"

"A'ah. Baru balik studio."

Atul. Teman sebilik semester lalu. Tapi cuma sebentar kami dapat duduk sebumbung kerana dia terlibat dengan PALAPES. Semua pelajar PALAPES ditempatkan di satu Mahallah yang sama iaitu, Mahallah Salehuddin. Atul juga merupakan pelajar KAED, Kuliyyah of Architecture and Environmental Design.

"Atul tidurlah sementara kat katil saya."

"Eh takpa ke?"

"Takpa,takpa..saya pun tak cadang nak tidur selepas subuh sebab nak buat preparation untuk presentation lagi."

Alhamdulillah, pagi ini ALLAH telah mengirimkan seorang hambanya dimana saya sekaligus dapat menahan diri daripada untuk tidur semula selepas subuh. Esok dan selanjutnya?

Istiqamah Laila..bisik hati saya selepas kepulangan Atul 7:10 pagi tadi.

Selalunya, saya merasakan seolah-olah waktu tidur saya terlalu limit...tetapi saya sedar, ada banyak pelajar di luar sana yang bersengkang mata menyiapkan tugasan mereka. Contoh terdekat Atul. Menyedari kenyataan sebenar, saya teringat nasihat seorang teman sekelas Bm Lanjutan saya semester lalu:

"Takpala, ada hikmah awak masih kat CELPAD. ALLAH nak bagi awak rehat cukup dulu."

Kini, ada benarnya kata-kata itu. Lihat saja saya yang masih di CELPAD tetapi masih terkontang-kanting dalam menguruskan masa. ALLAH...

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengejarkan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Surah AL-'ASR

tag:ketika kita sedang dibuai mimpi..rakyat Syria berjuang menentang kezaliman.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan