Sabtu, 3 Mac 2012

Realiti...

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t.

Dua hari lalu, saya telah berbicara mengenai mentaliti. Tetapi sejauh manakah perubahan mentaliti saya? Realitinya, saya sendiri dalam persimpangan. Dilema.

Semalam, jam menghampiri angka 12:30 malam... seorang rakan international (African) datang ke dorm saya bertujuan meminjam laptop. Dalam keadaan 'nak tak nak', saya serahkan juga "my lovely chingu" kepadanya. Itupun setelah dia menyatakan akan memulangkannya semula selepas memakainya.

Terus-terang, saya amat-amatlah risau! Mentaliti! Kita selalu disogokkan oleh media bahawa 'orang berkulit hitam' ni jahat, suka buat kes.... dan banyak lagi perkara negatif. (maaf seandainya penggunaan 'orang berkulit hitam' itu agak keterlaluan). Saya tidak lepas daripada MENTALITI itu. Tetapi seandainya anda ingin saya nyatakan daripada mana sumber media yang saya lihat menyatakan begitu, saya sendiri tidak tahu. Ia bagaikan angin yang lalu di cuping telinga  dan ter'set' dalam minda saya.

Maka, tergambarlah dalam kotak fikiran saya bermacam-macam figura. Laptop dijual.. laptop dirosakkan..arghh.. cukup! Sungguh kenapa sukar untuk husnuzon? Maafkan saya, saudariku. Cukup malam semalam, saya tidak akan pernah untuk mencurigaimu lagi. Biarlah apa juga orang sekeliling berkata tentangmu, saya akan mempercayaimu! Itu janji saya.

Akhirnya, "my lovely chingu" dihantar dengan selamat pada pagi tadi. Marah? Hahaha.. risau memang ada tapi untuk sampai ke tahap marah tu taklah. Apabila melihat keadaanya  berselimut menghantar laptop tersebut, ada rasa bersalah bertandang. Tentu semalaman dia berusaha untuk menghubungi keluarganya di Africa. Tetapi saya pula sibuk memikirkan yang 'bukan-bukan'. Arghhh... mentaliti!

"how ?" tanya saya sepatah.

"no. I cannot connect with my family, last night".

Selepas dia berlalu, baru saya tersedar. 'ALLAH, aku tak guna IIUM network la! Kenapa la aku ni lembab sangat tak bagi broadband semalam! Aishh..' sambil menepuk dahi sendiri.

Lantas saya bertanya pada diri sendiri, 'aku membantu ke? atau aku hanya sekadar teman yang tak dapat membantu langsung?' 

'semalam aku bagi pinjam dapat pahala ke atau dosa semata? '

Astaghfirullah al-adzim.. khilafnya saya. Sepanjang malam saya beranggapan bahawa saya da cukup baik padanya tetapi jauh sekali realitinya. Semoga ia menjadi ikhtibar buat saya. Seandainya kita tak dapat membantu pun... janganlah sampai membuat spekulasi sendiri.

owh ya, hari ni saya, Fiza (roomate) & Masnah pegi Halal Fair. Last day. Dapat beli CD UNIC, Coklat dari Rusia...teddy bear..baju muslimah.. (melayang duit PTPTN).
tak berkesempatan untuk menyaksikan persembahan UNIC

dark chocolate dari Rusia...katanya pahit sangat-sangat.. 99% coklat tanpa gula..huhu

teddy bear ini menambahkan pemandangan 'pink' kat bilik aku.. aisehh.. nak bagi nama apa ni?

beberapa koleksi coklat yang sempat dijamah... sedap!! paling penting dijamin HALAL. 




2 ulasan:

  1. xsuke coklat tue...99% bitter....hoho

    BalasPadam
  2. hoho.. masuk je kat dalam mulut semua buat muka 'PAHIT' hehehe

    BalasPadam