Ahad, 13 April 2014

CMC LINE 2014 #Part 2

Assalamualaikum w.b.t
Sudah sekian lama tidak bercerita mengenai video kami. Kali ini ingin saya kongsikan opini saya mengenai JALAN CERITA video kami.
Opini ini merupakan opini saya selaku audiens. Bukan selaku salah seorang ahli dalam kumpulan LINE. Apa yang kalian dapat atau lihat daripada video kami?
Ada yang kata, 'saya cuma memahami video kalian, tapi saya tidak fahami satu pun apa yang cuba kalian sampaikan.' 'Jangan bangun lewat, nanti lambat pergi kerja'. 'Kalau mau tidur, basuh kaki dulu, nanti mimpi bukan-bukan'. Sebelum tu, saya tiada niat mahu perli sesiapa. Well, kami perlukan feedback daripada audiens.
Oh ya, kronologi atau konsep video itu hasil rakan sekumpulan saya di mana kami ahli yang lain persetujui memandangkan ideanya pada firasat kami sesuai untuk projek kami. Jadi, maksud tersirat video itu, tidak solid pada kami. Setiap orang punya pendapat sendiri dan kalian selaku audiens punya hak itu.
Jadi, kira-kira begini ya maksud saya, kalau ada maksud tersirat video tersebut, itu ada dalam diri masing-masing. Apa yang kumpulan kami cuba sampaikan, umumnya mengaitkan kehidupan pemuda tersebut (lagunya kan its my life). Video ini berkisarkan life pemuda tersebut yang dilakonkan oleh paktam.
Ini opini saya, ulang semula,  selaku AUDIENS. video tersebut menceritakan seorang pemuda yang kerjanya cuma petani (watak paktam). Pemuda tu, namanya Tam, boleh dengar daripada dialog maknya, (watak Laila) yang bangunkan Tam sebab pak Abu da datang. Pak Abu (watak Muaadzam) dalam video kita boleh tengok dia da tua, bagi cangkul kat Tam, so boleh agak dia ni majikan Tam. Penat bekerja, Tam berehat, ada scene diam minum air dan baca akhbar. Ada scene dia menang kereta, bawa kereta, kejar watak ala-ala Najwa latif, watak ni penyanyi sebab dia ada gitar, famous tak famous tak sure (watak Noreen) , diganggu di tengah jalan ketika mengejar ala2 Najwa tu, sampai ke hujungnya dia dapat jumpa kononnya ala2 Najwa tu. Apabila orang tu pandang belakang, ternyata wajah lelaki yang bermekapkan perempuan, sama baju dengan ala2 Najwa tadi, okey, lepas tu kita baru tahu rupa2nya Pak Abu yang kejutkan dia. Eh....ada faham tak ni? Simple saja ni.
So itu adalah jalan cerita secara kasarnya. Sekarang saya mahu kongsikan maksud tersirat yang boleh saya dapat daripada video ini. Tam merupakan pemuda kampung, seperti orang lain, punya cita-cita,  punya impian. Scene dia menang kereta, mungkin merujuk kepada harta, manakala scene dia kejar wanita tu merujuk kepada keinginan berkasih. Itu basic la. Setiap orang ada cita-cita itu,kan.  Scene mimpi merujuk kepada impian atau lebih tepat lagi kita sebut sebagai angan-angan.  Seterusnya, scene dikejutkan itu, merujuk kepada kembali ke alam nyata. Meaning to say, pointnya di sini, siapa pun dia, seharusnya jalani hidup itu sebaik yang mungkin. Ya, it's his life, hidup yang Allah kurniakan.
Simple kan?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan