Rabu, 10 Februari 2016

The girl with seven names

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera
Pernah suatu ketika dulu, (semasa otak masih segar dengan idea-idea untuk menulis di sini) aku tertanya-tanya kenapa ada sebilangan orang, penulisannya semakin lama semakin sikit. Now, here I am. hahaha. Hendak kata hidup sibuk dengan urusan lain, nothing new. Same thing over and over. Pergi kelas. Buat assignment. Exam. Cuti.
Kita lanjutkan.Buku ni antara yang aku 'rekomen' untuk orang baca. Bagi aku, apa juga kisah hidup yang seseorang lalui tu adalah 'menarik' dan aku tak dapat nak persoalkan 'why' sebab itu cerita dia. Kisah hidupnya. Seperti post sebelum ni, ada beberapa buku yang aku tulis pengalaman ketika membacanya, dan even penggunaan nama pun aku 'sentuh' (haha bukan nak kritik ke apa, tapi aku cuma bagi view as a reader from my own perspective). Berbalik tentang buku ini, persepsi awalku ternyata meleset kerana seperti yang aku sedia maklum, most of the stories, a North Korean as a spy, atau mungkin dia lari sebab tak tahan dengan seksaan...etc. Tapi bertentangan dengan kisah Hyeonseo ni, ia bermula dengan rasa 'ingin tahunya' yang akhirnya mengakibatkan her whole family terikut nasib yang sama, keluar dari North korea. Dan part inilah yang menimbulkan 'kritik' daripada sebilangan pembaca, sikap Hyeonseo yang 'tak fikir sebelum bertindak'. Tapi bagi aku, itu bukan titik persoalan. Try put your feet into her shoes. Hometown penulis tersebut terletak di Hyesan iaitu salah satu kawasan perbatasan di antara North Korea dan China. Berdasarkan cerita penulis, kita dapat tahu bahawa terdapat aktiviti penyeludupan di perbatasan, kadang lepas kadang tertangkap. Dan seperti yang aku nyatakan tadi, kerana perasaan ingin tahu Hyeonseo dia pun 'menyeberang' ke tanah China untuk menziarahi pakciknya di Shenyang tanpa pengetahuan ibunya dan illegal way.

Kisahnya semakin rumit apabila ibunya terpaksa menipu pihak berwajib bahawa Hyeonseo berada di rumah salah seorang makciknya di Hamhung (daerah lain di N.Korea). Walaubagaimanapun, berita keberadaanya di China telah tersebar dalam komuniti menyebabkan dia terpaksa untuk tidak kembali ke Hyesan. Maka bermulalah episod hidupnya sebagai 'pendatang haram' di tanah asing. Antara momen yang dia lalui adalah belajar bahasa Mandarin, lari dari rumah pakciknya setelah dibuat perancangan untuk dikahwinkan, bekerja di restoran, diinvertigasi dan banyak lagi kejadian sehinggalah dia berhasrat untuk bermigrat ke Korea Selatan.


Melalui pembacaan ini, ia suatu pendekatan baru, di mana kalau sebelum ni kita terdedah dengan tugas pihak berkuasa untuk membanteras 'pendatang haram' dan 'kad pengenalan palsu', tetapi di sebalik babak-babak tersebut, sebilangan golongan ini, hanyalah seorang manusia yang lemah mencuba untuk mencari satu penghidupan baru. Bukan hendak berpihak kepada mereka, tetapi 'jenayah' yang mereka buat kalau hendak dibandingkan dengan 'jenayah' sang pemerintah, ia tidak seberapa. eh. Lari isu sudah.

Part yang paling menyentuh hati (bagi aku) adalah di awal-awal, bahagian Introduction:
"...my reality, however, is that I cannot go back. I may dream about freedom in North Korea, but nearly seventy years after its creation, it remains as closed and as cruel as ever. By the time it might ever be safe for me to return, I will probably be a stranger in my own land...try as I may fit into South Korean society, I do not feel that I ever fully accepted as a South Korean. More important, I don't think I myself will fully accept this as my identity. I went there too late, aged twenty-eight. The simple solution to my problem of identity is to say I am Korean, but there is no such nation. The single Korea does not exist".

Inilah perasaan Hyeonseo. Walau seteruk manapun kondisi negaranya, tempat lahir itulah negara tumpah darahnya. Sedikit tersentuh, as I try to put myself in her condition. Complicated. Actually, I found myself in her story. Identiti. 
Perjalanannya untuk sampai ke Korea Selatan dan seterusnya diikuti cerita keluarganya, mak dan adiknya, suatu kisah yang tak terbayangkan. You should read it by yourself. Then, you know what I am talking about. Ia melibatkan beberapa negara dan isu imigresen. Aku sendiri pun kadang kena belek peta yang diprovidekan di awal muka surat untuk faham kronologi perjalanannya.

Another point dapat dikutip dari buku ni adalah perihal politik. As a communication student, aku sudah maklum system media yang diguna pakai untuk negara N.Korea adalah communism (no independent media) dan sangat 'terkawal' (semuanya bersangkut-paut dengan Party). (kalau nak nilai pun even so called democratic country tak enjoy 'freedom of speech/media' apatah lagi in communism system). Cuma bezanya most of us can access to the information tapi mereka tidak. Sebab tu bagi aku mereka sangat patriotik, fondasi mereka semenjak kecil berkenaan Party sangat kuat. They belief that their country is 'the best on the planet'.


 Selain itu, terdapat kisah kelas dalam masyarakat dan budaya corrupt. Juga kisah perbezaan kondisi antara orang yang tinggal di luar Bandar dan Bandar. Antara Hamhung dan Pyongyang.

" As I travelled back to Hyesan, I thought the whole visit had seemed like a strange dream. I could not believe Pyongyang was in the same country where people were dying on the sidewalks in Hamhung, and vagrant children swarmed in the markets of Hyesan".

Baiklah. Setakat ini sahaja perkongsian untuk hari ini. Mohon apologi di atas campur aduk bahasa. Mohon anda faham situasi ini- at the end, neither English nor Malay which I could speak proudly. Meh? even my Buginese sound strange nowadays. aigo.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan