Selasa, 22 Julai 2014

Cuti#ramadhan kedua puluh tiga

Assalamualaikum w.b.t
Today is a tough day. It is. I mean it.
Setiap satu perkara terjadi, kita perlukan : Alasan. Sebab. Reason. Kerana setiap satu itu terjadi bukan sekadar kejadian fizik, tetapi alami. Kita perlukan pengertian.
"Just because..." itu wujud cuma melibatkan personal matter. Interpersonal communication.
Tetapi, kondisi awam kita (impersonal communication) juga sudah menular istilah "just because..." padahal masyarakat perlu tahu asbab dan kasus bagi satu-satu perkara. Sebelum ini, selalu saja saya dengar kalau beliau-beliau yang mengurus, 'kena buat begitu kalau sekian, sekian...' kalau ditanya kenapa, jawapannya, 'ntah lah', 'begitu memang prosedurnya bilang.'
Then, apabila saya perhati dalam-dalam mungkin sebab itulah masyarakat kampung khususnya senang betul ditunjuk-tunjuk oleh sesetengah pihak. Mereka terima seadanya apa yang diberitahu. Kalau A dikasi tahu, A la yang dibuatnya. Padahal, saya yakin benar kalau setiap prosedur itu ada asbabnya. Senang kata undang-undang/prosedur itu sendiri wujud kerana bersebab.
Sebagai masyarakat marhaen, kita juga punya hak untuk tahu, knowledge atau mungkin sekadar informasi. Mungkin bagi mereka, yang penting urusan selesai tetapi tetap juga, kita patut tahu. Saya tahu, lagi-lagi menjelang syawal, pelbagai urusan perlu diselesaikan dalam satu-satu masa, tetapi kalau sekadar mengejar kuantiti, so it's ok kalau kualiti kerja dipinggirkan? It's a part of your responsibilities to inform your customers about the procedure. Why.
Faktor lain apabila orang yang in charge tidak arif tentang hal yang mereka ambil alih. Bukan tidak tahu buat kerja, tetapi tidak ada ilmu mengenainya. Lebih-lebih lagi apabila hal tersebut berkaitan Islam. Kalau pekerja non-Muslim, kita tahulah kalau dia tak tahu tapi ni even Muslim pun ramai tak reti dan ambil peduli melainkan yang benar-benar berkecimpung dalam satu-satu bidang tersebut. Saya ingat lagi, sedari bangku sekolah saya selalu dengar, 'belajar bidang lain, bekerja bidang lain'. inilah salah satu kesan 'tidak usah pilih kerja'. Well, itupun senang diatasi kalau ada rasa perlu tahu. Kalau pun bukan ilmu, jadilah informasi.
Saya pun berfikir, inilah sebabnya kenapa orang yang selayaknya patut ambil alih. Alah, yang penting urusan siap, senyap sudah lah~kata mereka.
Saya cuma kurang senang diperlakukan seperti bebek. Bebek kan tu selalu berkumpulan mengekor bebek yang 'besar'.
#savegaza
#prayforgaza

Tiada ulasan:

Catat Ulasan