Ahad, 23 April 2017

Another notes

Assalamu'alaikum dan selamat malam.

Kali ini aku cuma mau berkongsi hal yang ringkas-ringkas. Bahasanya pun biasa.

Haha.

Sebenarnya sudah lama aku tidak menyentuh perihal lagu, movie atau artis di blog ini. Pernah seorang rakan berkata bahawa dia tidak minat hal-hal begitu maka aku pun tawar hati untuk menulis tentangnya walaupun adakalanya benda ni menarik perhatianku. Yang paling ku ingat, blog ini dulunya sering dikunjungi kerana postku mengenai Mason Moon, manakala kalau bab lagu, Dengan kuasaMu nyanyian Nur One. Kalau pasal movie, bukan mendapat kunjungan paling banyak, tetapi post yang paling aku suka dan puas hati pernah aku tulis tentang Grave of the fireflies.

Selepas tu, seteruja apa pun aku apabila penyanyi yang aku suka meriliskan album baru, aku tahan diri dari menulis. Padahal, kawan aku tu bukannya selalu berkunjung di sini. Sekali itu sajalah aku minta dia buat. Tapi itulah yang membuat aku berfikir banyak kali hendak tulis apa di blog ni. Haha. Itupun atas nasihat seorang murabbi, menulislah walaupun tiada siapa yang membacanya dan apa pun butir tulisanmu. Suatu saat nanti akan kau ketemu juga 'genre'mu. Kalau kau tunggu masa yang sesuai, bila agaknya? Hah. Maka menulislah aku dengan hati dan cinta. Walaupun tiada mendapat komen. Sekali ada komen, berbulan baru dibalas. Ya ampun.

Ok, mari kita ke titik bicara malam ini. Apa aplikasi muzik yang kalian pakai? Aku paling standard samsung punya aplikasi, play music. Sampai penuh sd card dengan lagu-lagu yang didownload. Pernah ketika mengikuti kelas Comm Law, kelas Dr. Nerawi itu la. (Eceh sekarang baru berani taip nama dosen. Dulu pakai huruf N saja. Punya kecut). Aku terjentik, isu legal/illegal. Tapi sekejap sajalah, lepas tu aku download saja filem aku hendak. Bila rasa bersalah menerpa, aku padamlah. Bila masa terasa terlalu luang sampai kerajinan mahu download balik maka aku download balik. Perasaannya macam belum pernah nonton. Lepas tu padam balik bila rasa bersalah. Haha. Bikin habis data saja kan. Itulah dulu d uia ndak pula beringat pakai wifi uia.  Padam download padam download.... kepenatan sudah, jadi aku pun lupakan keinginan untuk menonton movie, maka aku pun ambik buku-buku yang bersusun di rak. Baru puas hati. Tiada rasa bersalah, beli pun secara sah, halal dan legal. InshaAllah.

Tapi sejauh mana aku mampu pergi bab lagu pula? Hah. Ini pun sama macam movie tadi tu lah. Sekejap di download. Sekejap di padam. Adalah juga alternatif membeli dvd tapi lagu itupun dorang Feelhoney, nasyid indie, Fitri Haris dan Hafiz Hamidun punya. Eh, ini tahun bila last beli, Laila? Entah yang pasti bukan tahun akhir di uia. Sudahlah terjebak dengan kpop tu alahai. Eh itu generasi ke-2-2.5 sajalah. Selepas tu, mohon taubat punya banyak group yang debut.

Bermula tahun lalu, aku pun download la aplikasi yonder muzik. Alang-alang subscribe data celcom baik gunakan khidmat free yonder muzik tu. Aku baca dekat google play punya banyak negatif feedback. Mulanya aku pun tawar hati hendak download. Tapi memikirkan cara sah yang murah untuk aku store muzik adalah ini, maka aku pun download sajalah. Masa tu, designnya nampak berat. Buka jak pun ambik masa lama. (aku tak reti pakai istilah teknologi, ui bagai tu). Kalau hendak download, time mula-mula subscribe data saja laju. Sudahlah aku tinggal di pedalaman. Line celcom macam hidup segan mati tak mahu saja. Lepas tu aku belajar teknik hendak download lagu dengan jayanya iaitu download lah time tengah malam atau subuh. Punya laju. Kalau kau buka time office hours memang ndak kesampaian hajatmu. Lepas tu kalau balik-balik naik offline, kau keluar dulu dari aplikasi tu. Bukan pula kau pegi sign out. Ambik masa nanti. Lepas tu, berjayalah download satu lagu sebelum dia pi teroffline lagi. Hahaha ni kalau download selepas matahari terbit sampai bulan menampakkan diri. 😂😛😛 Masa tu ada lagi problem lain yonder ni, dia suka auto download lagu di background. Hah, abis lagu english masuk tempat libraryku. Ini aku tiada cara melainkan cek satu-satu kemudian padam. Paling senang ko cek saja di kolum artis tu, delete terus dari situ lagi jimat masa. Hah itu dulu semasa yonder berwajah lama.

Sekarang dah tukar design, download punya laju dan nampak style serta ringan. Cuma satu saja aku hendak pesan, janganlah kalian pandai-pandai sign out kalau tiada hal urgent. Aku buat sign out dua kali selepas update hari tu, dua kali jugalah aku download balik lagu-lagu dalam libraryku. Selepas tu dalam satu-satu playlist yang dibuat, tidak boleh banyak lagu melebihi 50 kot. Aku pun tak sure tapi aku ada terbaca orang komplain dekat google play tu. Aku berani letak setakat 31 maksimum.

Lagu apa yang kalian suka dengar? Haha aku ada dua jenis saja. Korean dengan Nasyid. Puih puih la kamu tapi inilah hakikatnya. Nasyid tu biasalah sebab memang dari bangku sekolah lagi dilayan. Ada juga sebahagian lagu Melayu dan Indonesia dan mostly lagu yang rilis sebelum aku menjejakkan kaki ke u. Ketika di uia dulu aku belajar smbil dengar lagu korea. 😂😂😂😂😂 Sampai sekarang da biasa dengar jadi apabila baca buku memang aku buka lagu korea. Sebenarnya tahu tak kalian kalau korea tu bukan semuanya tentang kpop. 😂😂😂 Kalau zaman aku dulu, aku layan Beast, Ft Island, Infinite, B.A.P dan seangkatan dengannya. Generasi ke-2/2.5 begitu. Paling pun layankan Btob dan B1A4. Idol sekarang? Hahahahahahahahahahaha. Aku rasa aku sudah pencen dari dunia idol.

Jadi, berbalik isu yonder muzik, punya sedih, lists lagunya memang tidak banyak, dulu banyak saja lagu Beast sekarang sudah broken linknya. Ft Island langsung tiada lagunya. Infinite, B.A.P lebih banyak ver. Japanese banding Korean. Kalau kau peminat Big bang, Bts ke exo ke banyaklah senang hati. Bayangkan sajalah hendak feeling feeling spring pun ndak kesampaian. Roy Kim? Busker Busker? 10cm? Tiada. Hah, Malaysia cuma ada kemarau dan tengkujuh, guys.

Nasib jugalah.... ada beberapa lagu yang aku suka ada dalam library yonder. Kalau kalian sama taste macam aku boleh lah cek penyanyi berikut, Kim Kyung Ho, Jambinai, Band Jace, Royal Pirates, Hanhae, Jinho Kim, Galaxy Express, One Ok Rock, Jeong Eun Ji, Jung Joon Young, Lucia, M.C the Max (tapi latest album xda 😂), serta tidak ketinggalan San E yg lagu dia selalu update di Yonder (aku pun pelik,hmmm). Lists yang paling ditunggu? Pastilah daripada Highlight. Tapi aku pasti betul ia tiada kesampaian.
Btw, kalau kalian peminat lagu Melayu, Indonesia dan English, berlambak pilihan yang ada. Hah aku ada beberapa lagu Nike Ardilla (hah gelaklah kalian ni pun nasib aku tidak simpan lagunya Rhoma Irama).

Overall, viewku terhadap servis yonder masih tinggi, aku bagi 4☆☆☆☆. Kalau dia bubuh lagu daripada Highlight (former Beast) baru aku bagi 5☆☆☆☆☆. Hari tu aku contact/e-mail aduan tentang album Eunji, Dream tu di mana satu album lagunya sama saja, Hopefully Sky ver piano. Entah berapa lama dia ambik, tapi bila aku cek balik, ternyata dia sudah perbetulkan dan aku punya senang hati sampai buat aduan kedua bersama beberapa lists termasuklah, Guardian's ost nyanyian Ailee serta Urban Zakapa (yang cuma ada instrument). Tidak dilupa aduan tentang 'kenapa lagu Beast, Infinite dan Btob banyak disappear dari library?'

Aku plan, kalau lah dia betul-betul update lists tu, aku mahu buat aduan ketiga, 'tolonglah bubuh lagu-lagu Highlight dengan album terbaru B.a.p, wake up'. 😂😂😂😂😂. Harapnya ndak la diblok sama yonder servis team lepas ni.

Eheh. Panjang juga ya entry kali ni. Hal dunia pastilah sedap dibicarakan. Haha. Hah, yang kamu masih download lagu illegal tu, bila mahu ubah?

"The man who has a conscience suffers whilst acknowledging his sin. That is his punishment" (Fyodor, Crime & Punishment).

Selamat malam. Mohon apologi di atas bahasa yang tidak teratur dan bahan yang agak keduniaan.

P/s: trend di playlists ku sekarang lagunya ONE OK ROCK, Last Dance yang sebelum ini dinobati oleh Kim Kyung Ho, Heartless. Kalian? (Eheh nda update sama lagu baru)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan