Rabu, 2 Mac 2016

kawan internasional

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera

Aku ada tiga cerita hendak dikongsikan. Tetapi, memandangkan aku mengambil masa yang lama untuk siapkan walaupun sekadar satu cerita, maka aku simpan dulu dua lagi cerita.

"I don't have any Malay friend," he said.
"How many years u have been in Malaysia?" the lecturer asked.
"Four years." 

"I don't have any problem to be friend with other International students but with the local. Maybe, I'm not the friendly type of person"

Satu tamparan di muka.  Universiti ini katanya internasional, ditambah kata 'Islam' tapi masih dingin dengan unity dan brotherhood. Mungkin wujud, tapi cuma suam-suam, secara keseluruhannya.

Bahasa adalah satu satu faktornya. Apabila kita berada di zon yang selesa,  berbahasa Inggeris pun boleh jadi satu alasan untuk tidak berinteraksi. Sesama lokal, bahasa Melayu menjadi suatu kemudahan berkomunikasi. Even, as a student who come from Bornea, we tend to use Semenanjung dialect in our conversation. Kalau jumpa sesama Sabahan jak baru terkeluar variasi dialek Sabahan. 

Aku selalu berhadapan dengan situasi di mana 'bad impression' selalu terkait dengan pelajar Internasional. Mungkin, budaya mereka sedikit berbeza dengan kita, jadi 'cara' yang disampaikan agak berbeza. Walaupun bagi aku, sesama lokal pun sedikit 'menakutkan', certain 'gaya' percakapan aku tak dapat nak adapt, so aku try untuk elak semampu yang mungkin daripada bergaul dengan golongan ini. In academic field, I can endure it but NOT to be close with.

Semasa berada di zaman celpad, aku ada lagi banyak kawan internasional daripada Melayu. Jadi bila masuk dalam kelas yang majoriti Melayu ketika di semester dua ketika itu, aku tak bergaul sangat dengan mereka. Bagi aku saat itu, berkawan dengan kawan internasional lagi mudah daripada yang lokal lebih-lebih terutama yang lelaki. Tapi, bila mula masuk kuliah, bergaul dengan kawan internasional jauh lebih payah daripada bergaul dengan kawan lokal (lelaki/perempuan). Mungkin, semasa di celpad, kami lebih terdedah dengan kawan-kawan internasional (kerana jumlah yang lebih ramai banding dengan lokal) maka tidak punya masalah untuk berkomunikasi. Ditambah pula dengan faktor sama-sama belajar bahasa ketika itu, jadi tiada istilah segan hendak berkomunikasi, tiada alasan language barrier. Aku masih ingat ketika di tahun pertama, aku berkawan dengan seorang teman dari Iran yang seusia dengan emakku, we mostly used non-verbal comm to communicate. Macam ayam dengan itik.

Aku juga punya seorang teman dari Somalia. Kami jadi kawan rapat sehinggalah dia pindah ke UAE. Kalau masa cuti seminggu, kami keluar cari makan dan beli cd drama sama-sama. Kalau balik dari cuti semester, aku bermalam satu malam dibiliknya sebelum pejabat mahallah buka. Kami boleh berkomunikasi berjam-jam... pasal K-drama. Dia lagi advance la sebab siap baca sinopsis drama. 

Kita mungkin anggap mereka begitu dan begitu, kerana kita nilai berdasarkan persepektif kita, padahal, apa yang kita buat boleh jdi sesuatu yang tidak 'appropriate' dalam budaya mereka. Jadi, kenapa tumpukan pada perbezaan kalau itu yang bisa menjauhkan kita? Atau suarakan perbezaan untuk elakkan salah faham. We have to understand one another. 

eheh. 

Rindu Zahra, Maha.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan