Khamis, 15 September 2011

Kelas Arabic

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum..senyum pagi..^____^
Sehari dua ini,saya 'terlalu' sibuk dengan jadual kelas yang baru bermula. Walaupun tak dapat ke kuliyyah tetapi saya sangat-sangat bersyukur kerana telah diberi kesempatan untuk 'menambah' lagi ilmu pengetahuan bahasa saya..^_^
Walaupun terpaksa mengambil 3kelas dalam tempoh PRSS ini,tetapi tiada apa yang perlu dirisaukan,meskipun terpaksa berhadapan dengan bermacam-macam masalah. Pergi kelas berseorangan, dalam kelas penuh dengan student kuliyyah,ketawa tak henti-henti time klas english(its also a problem?), nak cari waktu untuk makan,kadang tak makan kalo takda kawan..dan jadual kelas yang berurutan dari pagi hingga ke petang..=='
hmm..kali ini saya ingin berkongsikan beberapa perkataan yang saya pelajari kelmarin dalam kelas Arabic. Saya baru belajar basic..jadi....faham-faham la...post kali ini ditujukan buat sesapa yang nak belajar Arabic..^_^ takda caj..LOL

ولد=boy
بيت=daughter
طالب=student
طالبة=student(female)
رجل=man
امراة=young (woman)
شاب=young(man)
فتاة=young(woman)
تلميذ=people
تلميذة=people(female)
استاذ=teacher
استاذة=teacher(female)
مدرس=teacher
مدرسة=teacher(female)
معلم=teacher
معلمة=teacher(female)
عامل=worker
عاملة=worker(female)
قلم=pen
كراسة=exercise book
بيت=house
نافذة=window
منزل=home
شرطي=policeman
مسجد=mosque
مئزنة=tower
جامع=great mosque
جامعة=university
orait...done!! >////<   alhamdulillah..owh ya,utk huruf (hamzah kat atas alif) tu saya tak dapat nak cari kat keyboard ni..huhu,so sya gantikan ngan huruf alif sahaja..:P
Semoga usaha yang sedikit ini mendapat keberkatanNya.
tags::kalo ak da abis belajar arab,nak amik hanguk pula..^^ yeah..korean mari!!!
       ::ustaz yang ngajar pun best..^^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan