Khamis, 22 September 2011

Inni uhibbuki fillah..=)

بسم الله الرحم الرحيم
Assalamualaikum w.b.t...selamat berjaga mata... @__@
Saya teringat gurauan  Prof yang ngajar saya Bahasa Melayu Lanjutan,Puan Feridah Mahadi@lebih saya kenali sebagai Umi...berkata,'salam2 semut'.
Mengambil ikhtibar daripada 'society' semut apabila bertembung pasti saling 'bersapaan'.Alangkah indah andai budaya itu digunapakai dalam kehidupan seharian kita,terutama muslim.Menyentuh perihal sapaan dalam kalangan masyarakat modenisasi ini,hendak mengukir senyuman juga payah.Kadang saya,pun terasa malu  andai senyuman tak bersambut. =='
Selain daripada senaman otot,senyuman juga menggambarkan kesediaan seseorang untuk berinteraksi dengan orang lain.Dalam kata lain,keterbukaan kita dalam mencari teman.Mungkin ada sesetengah menyangkal pendapat saya ini,tetapi itulah realiti.Lazimnya manusia akan mudah tertarik untuk mencipta ruang persahabatan apabila mendapat sedikit 'imbuhan' daripada si pemilik.
Bagi saya,persahabatan itu tidak dapat dinilai dengan apa sekalipun kerana nilainya amat besar.Bentuklah UMMAH dalam keadaan yang harmonis.Tanpa sebarang pengharapan.
Ikatan dapat dirasai jalur-jalur keindahannya melalui sulaman yang penuh keikhlasan.Tanpa mengenal seseorang itu A,bukan B.Dia kadang-kadang C.bla...bla...bla...
INNI UHIBBUKI FILLAH.
Saya amat bersyukur kerana dipertemukan dengan rakan-rakan yang pelbagai.Rakan-rakan dari Maahad..rakan-rakan dari Johor,rakan Perlis,Indonesian...mostly rakan-rakan Kelantan.Sebelum saya menjengah ke UIAM,ramai orang berbicara mengenai kesukaran untuk membentuk komunikasi dengan rakan-rakan dari Semenanjung Malaysia.Tetapi,benarlah kata pepatah,'tak kenal maka tak cinta'. Alhamdulillah,mungkin kerana persekitaran yang islamik ini,lebih memudahkan komunikasi kami sesama muslim.
Kawan-kawan foreigner...Zahra,Hala...walaupun english saya broken,tetapi terdapat satu kepuasan apabila dapat beinteraksi bersama mereka.
Meskipun kadang melalui waktu-waktu sendirian,tetapi melalui waktu-waktu sepi itulah saya dapat menghargai kehadiran teman-teman di sisi.
tag:::kawan2 dari Perak pun best-best...special name mention,Wani & Atul. (Wani kawan sebelah belajar Arab tadi.Rasa macam da lama kenal..mungkin sebab selalu dengar nama Wani kot...last,adik Wani kat Melaka pun masuk bakul sendiri :P) Atul,pelajar KAED.Setakat ni kitorang 1 room.Pelajar yang aktif.=)
_may ALLAH bless u all to being my friends_

Tiada ulasan:

Catat Ulasan