Ahad, 6 Oktober 2013

Salah faham

Assalamu'alaikum w.b.t

Salah faham? Setiap individu pasti punya pengalaman sebegini. Sama ada kita sebagai objek mahupun subjek kepada situasi tersebut.

Paling saya tidak lupakan semasa berada di tingkatan 4, tidak silap saya. Selaku yang tertuju mungkin tertuduh. Ah, pasti. Malah perkara yang dipertikaikan sampai kepada saya. Marah? Berkecil hati? Haruslah.

Setidaknya saya masih punya rasional untuk tidak menyerang. Setidaknya saya tidak menumpahkan air mata petanda simpati. Saya cuma pelik. Akibat kata seorang murabbi yang serba boleh, status seseorang pelajar boleh berubah. Itulah maruah.

Maruah saya tidak terletak di tangan murabbi. Tapi, Allah yang Maha Tahu. Meskipun satu sekolah bergosip, atau mungkin kisahnya menjadi story telling temurun, seumpama cerita horror asrama, saya tidak endah. Dia yang Maha Melihat.

Persepsi, tanggapan, tekaan, rekaan? Apa sahajalah, mungkin lebih baik disimpan dalam fail yang unhidden, biar kita saja yang tahu. Rantaiannya kelak infiniti. Sampai satu tahap kedua-dua pihak nol komunikasi,  interaksi apatah lagi integrasi. 

Apa yang tersisa, salah faham yang tidak berpenghujung. Tatkala waktu berbisik maaf, maaf bukan lagi maaf melainkan keterpaksaan. Refleksi diri, ruang kita yang tinggal biar hidup berbudi.

Seumpama rama-rama yang cantik, ramai mencemburui kecantikannya. Padahal, itu hasil daripada cacian ramai ketikanya kepompong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan