Jumaat, 17 Mei 2013

#sifatku

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum w.b.t.

Saya beranggapan bahawa berupaya 'mengesan' 'kelemahan' sahabat saya memadai. Ternyata ia bukanlah suatu perkara yang mudah diatasi apabila kita terpaksa berhadapan dengannya. Adakalanya, kita terpaksa memilih untuk berjauhan, kadang-kadang sahaja jumpa atau limitkan perbualan. Sebabnya, seumpama bila-bila saja lava amarah meletus.

Sifat saya, sifat yang saya pupuk, bukan secara azali, menyembunyikan amarah. Saya beranggapan mereka yang berada di sisi saya sedia maklum akan hal ini. Rupanya, mereka tidak tahu.Dan silap saya tidak memberitahu.

Besar hajat di hati, ada la di antara sahabat yang tersinggah di post ini. :) Wahai sahabat ku sekalian, saya di sini ingin memberitahu, kalau saya kelihatan seperti marah, atau mungkin no response... agak-agak saya marah la tu. Jangan pula disimbah dengan soalan, 'awak marah ke?' 'Laila, ko marah ke?' 'sorry la weii'...

Soalan-soalan tersebut dan seangkatan dengannya,amat sensitif pada saya. Ada perkara yang mengundang amarah, tetapi semenjak beberapa tahun yang lalu, saya belajar untuk tidak mewujudkan 'marah' kepada rakan-rakan saya. Marah merupakan fitrah yang paling ingin saya elak. Benar-benar tidak elok kondisi saya kalau amarah itu wujud. kerana di akhirnya nanti,akan wujud penyesalan.

Lazimnya, apabila saya sedari virus amarah menyerang, secara automatik saya akan scan diri saya. Sebab itu, saya akan ambil masa berdiam diri. Namun begitu, kalau saat tersebut saya diserang dengan soalan-soalan tadi... ia agak mengganggu proses penghapusan virus. Boleh jadi berganda virus tersebut. Ada faham?

Saya sayang sahabat-sahabat saya. ^^

(terkadang, saya terlupa mengetahui sahaja tidak cukup, diri kena belajar sabar juga. bukan sering mengata. Hijjera, ubah!)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan