Sabtu, 18 Mei 2013

#tambang tiket

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah, minggu ni duit tuntutan kos pengangkutan sudah saya terima. Bagi pelajar JPA Sabah/ Sarawak ke Semenanjung dan sebaliknya, ada elaun pengangkutan ya (cakap macam sama diri sendiri). Benda ni saya tidak tahu secara rasmi, cuma pernah terbaca. Tambahan pula, semasa saya mendapat tawaran biasiswa hari tu,tiada taklimat.

Saya tidak punya banyak kenalan sabahan & sarawakian di Uia, maka pernah jugalah bertanya sama kenalan-kenalan dari universiti lain. Tetapi tidak ketemu jawapan. Sebenarnya, benda ni mudah sahaja nak selesaikan, pergi pejabat scholarship u dan tanya mereka. Tapi, biasalah, kita hendak buat kepastian dulu. Mahu confirmkan.

Sebaliknya, saya sedikit down hari tu (masa pergi tanya) sebab berdasarkan respon petugas di ofis scholarship, macam jarang sahaja yang tuntut. Tapinya saya isi sahaja borang tuntutan kemudian pos sendiri ke JPA berserta salinan kad pengenalan.

Berdasarkan risikan tidak rasmi saya, borang ni perlu diisi sekali sahaja, kemudian, tiap-tiap tahun pengajian duit akan masuk. Setahun rm1k untuk pelajar Sabahan ke semenanjung dan sebaliknya. Sepatutnya diisi dan dihantar sekali ketika menghantar borang perjanjian. Jadi, duit akan masuk sekali. Tetapi kalau belum isi jangan risau (sama kes macam saya), boleh la bertindak sekarang ya.

Sama ada duit masuk semester ini juga atau semester hadapan saya tidak pasti. Saya dapat sebulan selepas hantar borang tuntutan rasanya.

(kita mahu ubah, jangan lupa ubah diri sekali. Banyak cara kita boleh ubah. Kita harap manusia, manusia bukan mahu bantu. Allah sudah bantu, tapi adakalanya kita yang buta. )

(ramai yang ingin menjadi orang lain, padahal apa yang dimiliki oleh orang lain merupakan Ujian terbesar mereka. Mungkin, kita belum cukup amanah untuk memegangnya. Harap yang terbaik. Terima yang terbaik.)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan