Sabtu, 14 Disember 2013

#icc# 2

Assalamualaikum w.b.t

Nampaknya sejak akhir-akhir ni, kesihatan saya terganggu. Mungkin saya kurang hargai ni'mat sihat, Asal sihat lupa akan sakit. Allahumma,  ampuni hambaMu ini.

Sedikit masa yang ada, ingin saya kongsikan perkongsian pensyarah subjek icc saya, Dr Nerawi berkenaan sebuah pertubuhan (gabungan 54 pertubuhan sebenarnya) yang telah menyediakan laporan mengenai isu2 hak asasi manusia di Malaysia. Waktu itu, Dr menyentuh isu religious freedom, di mana pertubuhan ini meminta agar mana-mana rakyat diberi kebebasan untuk menganut mana-mana agama. Ibu bapa tidak berhak untuk menentukan atau menetapkan agama yang patut dianuti anak mereka. Meaning to say, there is no more istilah 'Islam' state in our mykad! Can u imagine that?  Saya jadi 'seram' mendengar kata-kata Dr...ye la, beberapa tahun akan datang cabaran yang dihadapi oleh para ibu bapa bukan sedikit. I am one of them, maybe, inshaAllah.

Di dalam satu hadith tercatat, 'setiap anak dilahirkan di atas fitrah, maka kedua ibu bapanya yang menjadikannya yahudi / nasrani / majusi'.

Fitrah di sini merujuk kepada Islam, iaitu setiap anak dilahirkan adalah Muslim. Oleh itu, ibu bapalah yang bertanggungjawab beri ajaran agama yang sempurna supaya anak tersebut kekal di atas fitrah Islamnya. Tetapi kini, kita tidak punya hak untuk menentukan (memilih) agama untuk anak kita?

Isu-isu lain yang turut dituntut adalah isu perkauman, iktiraf SOGI, penyebaran syiah dan Christianity,  isu agama persekutuan dan larangan berdakwah kepada penduduk 'orang asli'. Pertubuhan ini dinamakan COMANGO (The Coalition of Malaysian NGOs in the UPR Process) di mana pada 24 oktober 2013 lalu telah pun menyerahkan laporan bagi  sesi kajian dan penelitian  di Human Rights council, Geneva, Switzerland.

Pendapat peribadi saya, why should saya bertolak ansur isu macam ni apabila ia berkaitan my religion? Saya percaya pada keesaan Tuhan, yakni Allah. Saya percaya bahawa Islam adalah ajaran agama yang sempurna. Suddenly people come and said I can't force my children to be Muslim like me? Allahuakbar!

Why don't we take lessons from the story kejatuhan Khalifah Uthmaniyyah di Turki? Sekularisme bawaan Barat dan pembelotan Mustafa Kamal Ataturk itulah yang jadi penyebabnya.

As sayyid Qutub said "agama yang dimahukan Amerika dan musuhnya adalah agama yang
tidak bincang pasal politik, agama yang dimahukan mereka adalah agama yang bincang pasal batal wudhu' sahaja".

So, sebab utamanya jelas di situ!

cc: Dr Zainur Rashid (informasi mengenai Comango)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan