Isnin, 16 Disember 2013

#icc-culture shock.

Assalamualaikum w.b.t

Meskipun kesihatan tidak mengizinkan, (pagi ni diserang sakit perut dan selesema yang tidak kebah lagi) sempat lagi meluangkan  masa selama sejam di kelas icc mendengar dan melihat pembentangan assignment daripada kumpulan lain. Mencari ilmu dan informasi baru untuk dijadikan idea menulis di blog.

Kenapa saya menulis? Malah semakin kerap sejak akhir-akhir ni. Saya sendiri tidak tahu, tapi bagi saya setidaknya kebiasaan membaca yang tidak laku semester ini bisa digantikan dengan menulis. Habit. Saya tengah membajanya. Moga subur kelak. Amin.

Tajuk yang menarik perhatian saya hari ini adalah "Culture adaptations of international students in IIUM". Seperti yang saya nyatakan tadi, kesihatan saya tidak seberapa baik, jadi saya akan terus straight to the point saja ya.

Berdasarkan temuramah yang dijalankan kumpulan tersebut, seorang responden asal Turki, mengatakan bahawa pelajar tempatan suka mengatakan "sorry" walaupun dalam situasi yang tidak memerlukan kata tersebut. Err..anda fahamkan maksud saya? Tak perlu "sorry" pun, kita ucap "sorry". Haha. Iya, ini saya mengaku. Kadang-kadang. Jangan tanya kenapa.

Kedua, berkenaan culture shock. Responden Chinese kata first time sampai Uia, dia terkejut tengok orang Malay makan pakai tangan. Bagi dia guna tangan tu agak.... okey, kita faham, dia punya culture lain. But, at least dia perlu tahu, as a Muslim makan guna tangan tu salah satu daripada sunnah Nabi (pbuh). Bukan se...yang dia fikir. Then, responden Saudi Arabia pula kata dia terkejut budaya pemakaian pelajar sini. Sebab di tempatnya cuma jubah, abaya dan selendang yang berwarna hitam. Rasanya memang patut pun dia culture shock, even saya yang tempatan ni pun culture shock juga tengok dress code yang variasi.

Seterusnya, responden Saudi Arabia yang kedua, mengatakan dia terkejut tengok budaya bungkus air (ke air bungkus?) yang ada kat Malaysia, khususnya di IIUM sendiri. Haha ni Malaysia je kot ada. Semasa balik Sulawesi hari tu, tak perasan benda-benda macam ni. Air tin kot yang peniaga jaja, paling tidak pun botol mineral yang diisi semula dengan air putih. Mereka akan sejuk bekukan air tersebut. Memang jimatlah, kitar semula botol, tapi dari sudut kebersihan tu kita tidak yakin. Ingat lagi seorang paman tu muntahkan balik air tu sebab katanya masin. Saya rasa itu air laut kot. Tapi ini mungkin terjadi di sesetengah tempat sahaja. Contohnya di pelabuhan kapal. Seriously,  populasi tinggi, taraf pendidikan rendah, korupsi tinggi, susah nak dapatkan pekerjaan. Apapun boleh jadi sumber pendapatan.

Eh..jauhnya menyimpang. Putar balik kenangan. Rindu pula mahu belayar di lautan. Mungkin perlu peruntukkan sedikit masa nanti untuk belayar.

So, in short, we need to learn about other cultures. Lebih-lebih lagi apabila kita berada di tempat orang lain. Ia bukan sesuatu yang perlu ditiru, cukup untuk diketahui dan difahami. Difahami tidak bererti dipercayai. RESPECT.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan