Rabu, 12 Februari 2014

Cerita hantu

Assalamualaikum w.b.t.
Berhenti sebentar menulis mengenai kronologi #. Sebetulnya, tiada kata yang bisa menggambarkan perasaan dan peristiwa lalu melainkan hati yang tersakiti tiap kali mengisahkannya semula. Tidak ada ujian maha hebat seperti ini, mak pun rasa yang sama.
Okey, tidak mahu membuat hati ini bertambah sedih, kita berehat daripada membicarakannya.
Semester baru ini, ingin sekali saya khabarkan tentangnya tetapi peperiksaan yang berbaki 3 itu lagi masih menghantui.
Bukan cerita apa yang hendak dikongsikan...sekadar salah satu daripada peristiwa semalam, selepas habis kelas methods of da'wah. Saya tidak terus balik ke bilik sebaliknya singgah sebentar di ITD. Bukan berkehendak sebetulnya sekadar menumpang online untuk mendownload filem korea yang bertajuk 'the face reader'.
Tidak sampai 3 minit duduk, saya meluru ke toilet yang berdekatan. Saya mulanya beralih arah kerana menyangkakan tandas yang sebelumnya digunakan oleh kaum hawa ditukarkan kepada kaum adam. Eh, rupanya brother tu salah masuk. Wajahnya menggambarkan  dia sangat memerlukan toilet ketika itu.
Saya angguk mendengar penjelasannya. But, tandas lelaki sedikit kehadapan letaknya dari ITD. Sama level juga. Husnudzon Laila!
Memasuki toilet itu, kedua-dua bilik digunakan. Tidak lama kemudian, keluar dua orang akak cleaner, dan ketika itulah saya mendengar perbualan mereka. Meski sayup suara mereka dipendengaran, saya dapat menangkap butir bicara mereka.
"Aku dengar suara lelaki tadi!"
"Ah, kau ada-ada saja."
"Betul, aku lihat bayangnya tadi. Benar, lelaki!"
"Tapi inikan toilet perempuan. Lagipun yang masuk tadi tu kan perempuan." (Yang dimaksudkan adalah saya).
"Tapi, benar... jelas aku lihat bayang dan dengar suaranya!"
Suara tersebut boleh jadi ketika brother tersebut terserempak denganku di pintu tandas.
Kemudian, terdengarlah suara akak-akak tu menjerit ketakutan. Siap berlari keluar dari toilet lagi. Gema pijakan sandal mereka berlari kedengaran jelas sampai ke hujung koridor.
Adoiii...
Mereka fikir siapa yang asing? Brother? Saya? Atau keduanya? Okey, fine. Tahulah mendekati maghrib tapi tiada siapa yang asing di sini.
Esok-esok keluar cerita hantu versi 2014 di toilet ITD.
Kalau bukan kerana hajatku belum terlaksana, pasti saya jelaskan situasi sebenar. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan